geluid roodborstje
vuilnisbeest
4 oktober 2008

Op 20 september 2008 werd in de grond van het tijdelijk Lombok Centraalpark op de kop van Lombok een bijna compleet skelet van een groot dier gevonden. Het is niet helemaal duidelijk of het hier om een uitgestorven diersoort gaat of om een nog onbekende soort. Het dier heeft kenmerken van een zoogdier, maar met 16 poten lijkt het toch ook weer op een insect. Bewoners hebben onder toezicht van de gemeente het skelet uitgegraven en gereconstrueerd.

Op 4 oktober, dierendag was het mogelijk om dit dier van nabij te komen bekijken en het te dopen met een geschikte naam. De naam 'vuilnisbeest' was al gevallen, dit omdat het vermoeden bestaat dat het dier is gestorven door het eten van afval, plastic en blik. Bewoners van Lombok gooien namelijk nog steeds vuilnis in hun eigen buurt en over het hek rond het park. We zochten een betere naam voor dit dier, zodat we het kunnen bijschrijven in het faunabestand van stadsbiologen en natuurliefhebbers.

Er waren 8 namen voor het dier ingediend waar op werd gestemd. Twee namen kregen veel stemmen: 'Lomboktor' bedacht door een familie van 6 personen (Rikkie, Raaf, Luna, Jonas, Bart en Heleen), en 'Sector' door Ilias en Mohammed, hierboven op de foto bij de trommels.

We legden Ilias en Mohammed uit hoe dat ging in een democratie en ze begonnen direct met lobbyen en reclame maken. De jongens klampten een man aan die toevallig voorbij liep tijdens zijn boodschappenronde voor de laatste stem. Zij hadden al 9 stemmen en 'Lomboktor' 10. Deze man begreep precies wat er op dat moment aan de hand was en maakte het extra spannend............ Waar zou hij zijn streepje zetten?????? De stemming werd 10 tegen 10. Het dier werd gedoopt tot 'LOMBOKSECTOR'.

'LINK' met Saskia Ottenhoff en Odak Onyango, maakte een bijdrage in kleur, geluid, geur en beweging. De voorstelling was zo leuk om te horen dat ze het misschien nog wel eens voor scholen uit de buurt gaan herhalen.

'I am because we are, because we are so I am'

link